Ada Lovelace

Augusta Ada King, Contesa de Lovelace, nascuta Augusta Ada Byron, cunoscuta drept Ada Lovelace a fost o matematiciana  si scriitoare engleza, fiind in mod special cunoscuta publicului larg datorita muncii depuse de aceasta la calculatorul mecanic al lui Charles Babbage, motorul analitic. Notitele ei referitor la motor includ ceea ce este recunoscut in lume ca fiind primul algoritm care poate sa fie procesat de catre o masinarie. De aceea, Ada este considerata adesea primul programator de computer din lume.

Nascuta pe 10 decembrie 1815 si decedata pe 27 noiembrie 1852, aceasta a fost singurul copil al cunosctului poet Lord Byron si al Annei Isabella Byron – toti ceilalti copii ai lui Lord Byron au fost facuti in afara casatoriei. Byron s-a despartit de sotia sa la o luna dupa ce Ada a fost nascuta si a lasat Anglia in urma patru luni mai tarziu, murind din cauza unei boli in Razboiul grec de independenta cand Ada avea opt ani. Mama Adei nu l-a putut ierta niciodata pe acesta, incurajand interestul Adei in matematica si logica, incercand sa o opreasca pe aceasta sa dezvolte ceea ce ea vedea ca fiind nebunie in fostul ei sot, dar Ada a ramas interesata de el, ajungand chiar sa fie inmormantata langa el, la cererea ei.

Ada si-a descris metoda ca fiind “stiinta poetica”, iar pe sine ca fiind “analista (si metafiziciana)”. In tinerete, talentul ei matematic a dus la dezvoltarea unei prietenii si relatii cu colegul ei matematician Charles Babbage. Intre 1842 si 1843, a tradus un articol realizat de catre inginerul militar italian Lugi Menabrea despre motor, caruia i-a adaugat un set elaborat de notite personale, pe care l-a numit simplu “Note”. Aceste note contin ceea ce multi considera ca fiind primul program pentru computer din lume, un algoritm care poate sa fie operat de o masinarie, notitele Adei fiind importante in istoria timpurie a computerului.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *