Astmul

Astmul este o boala a plamanilor care poate afecta stilul de viata al unei persoane, iar, daca nu este tratata, poate duce la moarte. In toata lumea exista cel putin 300 de milioane de oameni diagnosticati cu astm, desi numarul acestora este mult mai mare, deoarece in regiuni ca Orientul Mijlociu, Africa sau Asia Centrala aceasta tulburare nu este foarte cunoscuta, iar, daca este, multi oameni nu au incredere in tratamentele medicilor. Din totalul persoanelor care sufera de astm, in jur de 25.000 dintre el mor anual.

Simptomele astmului:

  • Respiratia suieratoare. Acest tip de respiratie poate sa apara doar daca persoana este racita sau daca a depus fizic, insa asta nu inseamna ca nu e un semn important, doar pentru ca nu este prezenta tot timpul.
  • Tusea uscata apare in timpul noptii, dimineata la trezirea sau in urma depuenrii de efort. Se intampla adesea ca acest simptom sa fie singurul dintre toate care apare. Uneori, dupa terminarea accesului de tuse se poate elimina o cantitate mica de sputa albicioasa, lipicioasa si vascoasa.
  • Dispneea, adica respiratia grea, te face sa te simti de parca te-ai sufoca si ca nu poti sa tragi aer suficient in piept. Expiratia este prelungita, folosindu-se muschii toracelui pentru a se reusi impingerea aerul afara.
  • Senzatia de greutate, de apasare a cutiei toracica. In aceste momente ti se pare ca aceasta iti striveste pieptul si apare, de obicei, in momentele in care stai in frig sau cand faci efort fizic.

Nu e nevoie sa aveti toate simptomele pentru a suferi de astm. Unii pacienti sufera doar de tuse sau de respiratia suieratoare, denumita si wheezing. Un al lucru de retinut este faptul ca simptomele astmului nu sunt neaparat permanente: orele sau zilele in care atacurile au fost evidente pot fi urmate de perioade mai lungi de timp in care sa nu fie prezente simptome. Aceasta fiind evolutia obisnuita a bolii, asta nu inseamna ca te-ai vindecat sau ca nu trebuie sa iei tratamentul mai departe.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *