litiu-ion
litiu-ion

Bateriile sunt probabil eroii revolutiei tehnologice. Ele au facut posibila portabilitatea dispozitivelor pe o durata indelungata. Bateriile pe baza de Nichel-Cadmiu erau alegerea preferata pentru majoritatea dispozitivelor, insa au fost inlocuite cu mai avansatele baterii pe baza de Litiu-Ion. Aceste baterii reincarcabile sunt mult mai eficiente fata de bateriile obisnuite, sa vedem in continuare cateva avantaje si dezavantaje ale acestora.

Avantaje

Densitatea mare a energiei – unul dintre beneficiile cheie ale bateriilor Litiu-Ion este faptul ca au o capacitate energetica ridicata fara a fi mult prea mari. De aceea aceste baterii sunt atat de utilizate in industria telefoniei mobile.

Toate bateriile tind sa piarda energia acumulata dupa deconectarea de la sursa de alimentare. Aceste baterii pe Litiu-Ion au o rata mult mai scazuta de auto-descarcare comparativ cu alte baterii. Asadar, o baterie pe Nichel-Cadmiu se va descarca mult mai repede decat una pe Litiu-Ion dupa deconectarea de la sursa de alimentare.

Incarcarea acestor baterii este si foarte rapida, un alt motiv pentru care sunt preferate in detrimentul altora, in special cele utilizate pentru gadgeturi si dispozitive ce necesita incarcari frecvente.

Dimensiunile mici si greutatea redusa sunt alte doua avantaje ale bateriilor pe Litiu-Ion, de aceea sunt folosite in industria de automobile pentru vehicule mici precum masinute de golf sau alte masini electrice.

Ceea ce face ca bateriile Litiu-Ion sa fie perfecte este faptul ca au o longevitate ridicata. Durata lor de viata nu este afectata sesizabil, incarcarile repetate nu scad intr-o rata atat de mare capacitatea acestora.

Dezavantaje

Sunt mai scumpe. Productia de baterii poate fi o afacere mai costisitoare, in fapt costul total de productie este mai mare cu aproximativ 40% fata de cel al bateriilor Nichel-Cadmiu.

Durata de viata a bateriilor pe litiu-ion are mult de suferit cand sunt in mod constant supraincarcate. Exista de asemenea riscul ca bateria sa explodeze in unele cazuri. Pentru a tine sub control acest lucru, bateriile acestea au un circuit de protectie ce asigura ca valorile sunt in limite de siguranta. Acest circuit in plus adauga un cost substantial la costul total al bateriei.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *