Fiecare persoana petrece un anumit timp in fata televizorului. Am tot auzit ca televizorul poate avea diferite efecte secundare asupra sanatatii insa nu am reusit inca sa constientizam care sunt lucrurile care ne deterioreaza starea fizica si psihica a omului.
Poate ca nu vorbim despre persoanele care petrec o ora sau doua intr-o zi in fata televizorului ci mai degraba vorbim despre faptul ca exista persoane care petrec intreaga zi in fata televizorului. Aceste persoane isi asuma riscul de avea o viata predispusa anumitor defecte de sanatate.
Pe langa faptul ca privitul indelung la televizor are capacitati de educare, el poate sa deterioreze foarte mult atat starea fizica cat si starea psihica a unei persoane.
Televizorul a fost supranumit de catre specialisti “micul gigant”. El intra in casa noastra, ne cucereste pur si simplu. Televizorul creeaza un mediu si un mijloc de divertisment foarte atragator, ce reprezinta un adevarat miraj, atat prin imaginile pe care le vehiculeaza cat si prin undele electromagnetice. De aceea, televizorul nu poate reprezenta o autentica sursa de informare. Toata structura mediatica (de la femeile frumoase care prezinta stirile, pana la emisiunile informative cu studiouri luxoase) invita mai degraba la o stare de visare, de basm, si in niciun caz de informare asupra realitatii cotidiene.
Copilul, mai ales, este o victima perfecta, pentru ca televizorul ofera copilului tendinta de a ramane in evaziv, in imaginar, incurajand tot ceea ce presuoune negandire si traire intensa, placere. “Astfel, lipsa televizorului sau a calculatorului poate duce copilul spre o stare de sevraj, anxietate si chiar plictiseala. Prin urmare, televizorul produce dependenta. Dependenta de trairea intr-o lume ideala, plina de fast.