Baiat scund
Baiat scund

Complexul Napoleon este un termen care descrie o conditie psihologica despre care se spune ca afecteaza atat barbatii, cat si femeile care nu ating inaltimea medie; aceasta se manifesta printr-un comportament social agresiv si dominant, din dorinta de a compensa pentru statura mica. Sindromul provine de la numele imparatului francez Napoleon I si mai este denumit si sindromul omului scund si sindromul cainelui mic. Termenul mai este folosit si pentru a descrie persoane care sufera de un handicap insa doresc sa compenseze prin alte realizari

Napoleon I al Frantei

Numele complexului a fost inspirat de catre imparatul francez Napoleon I, deoarece se spunea despre acesta ca era un barbat scund, iar, ca urmare, a dorit sa compenseze pentru asta prin putere, razboi si cuceriri. Intre timp, s-a descoperit ca imparatul nu avea o inaltime atat de mica pe cat se credea – daca initial se considera ca acesta avea o inaltime de 1.57 de metri, cercetari ulterioare au aratat ca Napoleon avea, de fapt, 1.68 de metri, fiind considerata o inaltime potrivita pentru un barbat din acea perioada. La mitul inaltimii sale mici a mai contribuit si faptul ca imparatul aparea de flancat de catre garzile sale imperiale din care faceau parte barbati cu o inaltime peste medie.

Studii de cercetare

In 2007 s-a realizat un studiu la Universitatea Central Lancashire. Barbati scunzi si barbati de o inaltime medie au trebuit sa se dueleze cu bete, insa unul dintre ei il lovea pe subiect voit peste articulatiile degetului. Aparatele care monitorizau activitatea inimii au descoperit ca, de fapt, barbatii mai inalti erau mai predispusi sa-si piarda cumpatul si sa loveasca inapoi mai tare.

Pe de alta parte, un studiu efectuat de Universitatea Groningen din Olanda a descoperit dovezi contrare. Astfel, profesorul Abraham Buunk a tras concluzia, in urma studiului, ca barbatii de 1,63 de metri erau, de fapt, mult mai gelosi decat barbatii cu o inaltime de 1,98 de metri.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *