Tanara depresiva
Tanara depresiva

Depresia reprezinta una dintre problemele noastre cotidiene. Desi aceasta exista din cele mai vechi timpuri, era foarte putin raspandita. In Romania, de exemplu, inainte de 1989, era un termen necunoscut multuroa: acum, peste doua milioane de romani au aceasta boala. Oare atat de mult ne-a influentat stilul de viata vestic? In ziua de azi, cu totii stim macar o persoana care are sau a avut cancer, indiferent de forma sa; la fel, inainte de 1989, cancerul era o boala rara in tara noastra. Studentii de la medicina il studiau foarte pe scurt si doar pentru ca exista si e o boala teribila, insa nu se insista foarte mult pe aceasta tema, deoarece cazurile erau destul de rar intalnite.

Intr-adevar, vestul are un acel ceva negativ care nu pare sa-i faca foarte fericiti pe oameni: din topul celor mai depresive zece tari ale lumii, sase se afla in Europa: Ucraina, Italia, Spania, Franta, Olanda si Belgia. Altele trei pe continentele Americane: Statele Unite, Mexic si Columbia. Doar o tara din Africa a intrat in top: Libia, iar o tara din Asia se apropie de top zece: India.

Dintre acestea, jumatate sunt tari foarte dezvoltate (Statele Unite, Spania, Italia, Franta, Olanda si Belgia), in timp ce Mexicul, Columbia si Ucraina sunt in curs de dezvoltare. Singura tare care face parte din lumea a treia este Libia. Acesta, alaturi de Egipt, Maroc si Tunisia au inregistrat cele mai mai mari rate ale depresiei din Africa, in timp ce restul tarilor au cele mai mici cifre. Oare de ce?

Ce anume a facut/face ca tarile cu un contact occidental mai restrans sa o duca mai bine decat tarile care au cele mai mari salarii, sunt deschise la minte si permisive? La urma urmei, Africa nu e cunoscut drept continentul pe care ai vrea sa locuiesti, de la animale ucigase, pana la razboaie civile, o duc de o mie de ori mai rau decat olandezii. Si totusi … ?

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *