Asigurarea de raspundere civila auto – prescurtat RCA. Fie ca e facuta in vederea inmatricularii, fie ca masina este deja inscrisa, asigurarea RCA este obligatorie. Cu totii cautam un RCA ieftin, insa multi nu stiu ce factori se iau in considerare cand se calculeaza tariful unei polite. De ce pentru unii pretul este mai mare, de ce pentru altii e mai mic? Care sunt acele elemente ce influenteaza tariful? Deslusim in continuare.
Primul si cel mai important lucru este faptul daca masina este deja inmatriculata in Romania sau se afla la prima inmatriculare. Sistemul de bonus-malus ofera reduceri proprietarilor ce nu au inregistrat accidente, dar in prima faza, la prima inmatriculare, tariful este mai mare.
Varsta proprietarului, dupa cum s-a vazut in acest an, este si ea un factor principal in determinarea tarifului RCA. Daca pensionarii si persoanele mai in varsta au parte de reduceri si tarife mai mici, tinerii cu varste sub 30 ani ajung sa plateasca uneori triplu fata de parinti, rude sau alte cunostinte ce au aceasta varsta depasita. Varsta este prin urmare un criteriu extrem de important in determinarea tarifului RCA.
Odata tinut cont de varsta si de faptul daca masina este sau nu inmatriculata, urmatorul factor ce influenteaza tariful RCA este capacitatea cilindrica si puterea motorului. Acest lucru conteaza atat pentru autoturisme, cat si pentru vehicule din alte categorii, precum autoutilitare, autospeciale si altele. Cu cat e mai mare capacitatea cilindrica si puterea motorului – exprimata in KW – cu atat creste si pretul politei RCA. Pentru autoutilitare si alte vehicule cu o masa maxima totala de peste 3,5 tone, pe langa capacitatea cilindrica si puterea motorului conteaza foarte mult si masa totala maxima autorizata (MMTA) a vehiculului.
Din nou proprietarii au avantaje in momentul in care se incheie o polita RCA pe o perioada de 12 luni. Tariful este de obicei mai ieftin cu aproximativ 10% fata de echivalentul a doua polite consecutive incheiate pe cate 6 luni fiecare. Reducerile dupa polite incheiate succesiv, reinnoite, sunt in jur de 5% – pentru polite pe 6 luni si aproximativ 10% pentru polite incheiate pe 12 luni, in conditiile in care nu se inregistreaza accidente. Aceasta reducere nu se face totusi simtita, majorarile de tarife – precum a fost anuntata si majorarea cu pana la 30% in anul 2015 – compensand si chiar depasind acel coeficient de bonus ce il primesc cei ce nu au deloc incidente.