Aceste femei au jucat un rol insemnat in secolul XX, influentand generatiile urmatoate, fie ca si-au dorit acest lucru sau a venit in urma unicitatii si determinarii lor. Fara ele, viata noastra ar fi fost acum, intr-adevar, mai goala.

Laureata de doua ori a premiului Nobel, Marie Curie a descoperit poloniul si radiul (doua elemente chimice), a inventat conceptul de radiologie si a facut posibil pentru femeile din toata lumea sa inceapa o cariera in stiinte. A fost prima femeie laureata a premiului Nobel si e singura persoana care a obtinut doua premii Nobel in domenii diferite. Cercetarile ei in domeniul radioactivitatii sunt folosite si azi in tratamentul pentru cancer, desi, ironic, avea sa moara din cauza leucemiei in urma deceniilor de expunere la radiatii.

Coco Chanel a revolutionat moda la inceputul secolului XX introducand un stil mai confortabil, eliberand femeile de sub subjugarea corsetelor. A devenit primul designer care a lucrat cu jerseu – un material ieftin folosit in lenjeria intima a barbatilor in acele vremuri – oferind o astetica mai masculina hainelor femeiesti, a inventat blugii evazati si mica rochie neagra (“little black dress”), fiind si primul designer care a lansat un parfum – “Chenel no.5”.

regina mariaRegina Maria a Romaniei a jucat un rol important in intregimea poporului roman si in consolidarea tarii intregite, meritele ei fiind apreciate chiar in tarile cu care Romania a fost in conflict. A infiintat Batalionul Vanatorilor de Munte si s-a ocupat de organizarea spitalor, avand si un rol insemnat la Conferinta de Pace de la Paris, in care s-a decis soarta tarii noastre dupa Primul Razboi Mondial.

Fiecare star pop din ultimele trei decenii trebuie sa-i multumeasca, macar partial, Madonnei pentru succesul pe care il are. Videoclipurile ei memorabile si interpretarile live, care mai mereu includ numere de dans extravagante, costume deosebite, dar si controverse sociale, sexuale sau politice au facut-o cel mai popular artist al perioadei MTV, oferindu-ne hit-uri ca “Like a Virgin”, “Vogue” sau “Hung Up” intr-o perioada de trei decenii, in care a devenit cel mai bine vanduta cantareata a tuturor timpurilor.

Cunoscuta drept “Doamne de fier”, Margaret Thatcher a devenit prima femeie prim ministru al Marii Britanii, functie ocupata intre 1979 si 1990 – mandatul ei este cel mai lung din istoria tarii. Deciziile ei au fost mereu controversate, opiniile asupra miscarilor ei politice fiind vazute in acelasi timp, de grupuri diferite, ca fiind cele care au salvat tara sau care au distrus-o. Presedintele american Ronald Reagan o considera unul dintre motive care au dus la slabirea Uniunii Sovietice.

 

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *