Mii de vieti sunt supuse riscului de catre doctorii care prescriu tratamente pacientilor care au anumite alergii la diferite substante. In acest sens ar trebui ca la fiecare pacient sa fie cunoscut acest aspect si prescrierea medicamentelor sa fie facuta fara ca acesta sa aiba ulterior de suferit.
Profesori si cercetatori din domeniul medical au ajuns la concluzia ca daca administrarea unui medicament face rau unui pacient, sau in ultima instanta ii poate provoca si moartea, grija cea mai mare trebuie sa fie asigurarea ca nu vor ajunge in contact cu acel medicament.
Astfel sunt necesare imbunatatiri la modul in care doctorii colecteaza informatiile cu privire la eventualele alergii ale pacientilor, desigur si pacientii trebuie sa colaboreze in acest sens si sa nu ascunda reactiile pe care le au in urma administrarii unor medicamente, deoarece acest lucru le-ar putea fi chiar fatal.
Simptomele alergiilor sunt febra, eruptii cutanate, mancarime, scurtarea respiratiei si chiar anafilaxia care reprezinta o urgenta medicala, fiind una din cele mai grave reactii alergice. Semnele anafilaxiei apar foarte repede, la un interval de cateva minute de la intrarea in contact cu medicamentul sau substanta respectiva.
Anafilaxia are ca simptome problemele respiratorii, scaderea tensiunii arteriale si fluctuatii ale pulsului, varsaturi, diaree, stari de greata, ameteli si chiar pierderea cunostintei.
Pacientii trebuie sa isi cunoasca starea de sanatate si predispozitia la alergii iar medicamentele prescrise trebuie sa contina informatii detaliate despre eventualele contraindicatii, de aceea este bine ca un tratament sa fie urmat in urma consultarii unui medic specialist sau unui farmacist si nu pe cont propriu intrucat pot exista urmari neplacute.
Daca totusi s-a ajuns in situatia de expunere la medicamentul ce provoaca alergia, se impune un tratament care de cele mai multe ori consta in oprirea administrarii acelui medicament. Uneori se administreaza alte medicamente pentru ameliorarea simptomelor precum febra, eruptiile sau urticaria.
Persoanele care stiu ca sunt sensibile la un anume medicament ce le este totusi foarte necesar pot incerca sa diminueze aceasta sensibilitate prin administrarea unor doze mici si apoi cresterea treptata a acestora, insa numai sub atenta supraveghere a unui specialist.