Calciul si magneziul sunt doua minerale importante ce functioneaza in sincronizare indeplinind diverse functii in organism. Este esential a avea o cantitate echilibrata din aceste minerale, lipsa sau excesul cauzand diverse afectiuni, deoarece regleaza buna functionare a muschilor si oaselor.
Importanta
Calciul este esential pentru dezvoltarea oaselor si dintilor, pentru sanatatea sangelui si pentru reglarea batailor inimii si a pulsului. De asemenea calciul regleaza tranzitia nutrientilor din si catre membranele celulare, ajuta la coagularea sangelui, regleaza functionarea rinichilor si reduce nivelul de colesterol. Calciul mai are un rol important in prevenirea cancerului la colon, reglarea temperaturii corpului si la unele activitati metabolice.
Magneziul ajuta in echilibrarea absorbtiei de calciu si joaca de asemenea un rol important in peste 300 sisteme enzimatice din organism, responsabile pentru productia de energie. Magneziul este esential pentru metabolizarea calciului si vitaminelor, regland de asemenea activitatea inimii, prevenind si terminarea rezervelor de calciu sau calcifierea tesuturilor.
Deficienta de calciu si magneziu poate duce la osteoporoza, pietre la rinichi, probleme menstruale si premenstruale, slabirea muschilor si a oaselor si diverse alte afectiuni.
Suplimentele de calciu si magneziu
Suplimentele sunt benefice pentru cei ce nu pot consuma alimente bogate in calciu si magneziu datorita hipertensiunii sau intolerantei la lactoza. Calciul si magneziul se combina intr-un raport 2:1, suplimentele mai putand contine urme de minerale precum zinc, cupru, vitamina C, vitamina D si altele. Organismului ii sunt necesare aproximativ 1000 mg calciu si intre 43-266 mg magneziu zilnic, pentru o functionare normala.
Suplimentele din calciu si magneziu sunt obtinute din surse diverse, doua dintre ele fiind corali si scoici. Totusi, recomandate sunt sursele naturale, din alimentatie, de calciu si magneziu, in locul suplimentelor. Vitamina D, adaugata in mix, ajuta la o absorbtie mai buna a calciului in organism.
Suplimentele de calciu si magneziu se gasesc in comert sub forma de comprimate sau solutii. Trebuiesc administrate odata cu mancarea sau dupa masa, deoarece daca sunt luate pe stomacul gol pot provoca unele complicatii precum greata, dureri de cap, reactii alergice sau stari de voma. Suplimentele pot fi luate de cei ce sufera de dureri musculare si osoase, insomnie, hiperglicemie, nivel ridicat de colesterol si altele. Pentru a evita eventualele complicatii, tot timpul luati aceste suplimente consultand un medic sau un specialist.