Barbat in fata computeruluiBarbat in fata computerului

Iti mai poti o viata fara internet? Cei de peste 15 ani ne amintim inca, mai vag sau mai clar, cum era viata inainte. Daca voiai sa vezi un film, un serial sau un videoclip, trebuia sa stai in fata televizorului, eventual la o anumita ora. Daca un serial era difuzat la ora patru dupa amiaza si tu lucrai pana la cinci, era clar ca il pierdeai. Decat daca ai fi cumparat DVD-ul sau caseta video (depinde de ce perioada vorbim aici) ai fi putut sa-l urmaresti, insa acestea apar la ceva timp dupa terminarea sezonului si sa nu mai precizez ca nu apar intotdeauna in Romania.

Ca sa rezolvi o dilema dintr-o discutie trebuia sa gasesti pe cineva cu autoritate in domeniu sau sa citesti o carte din domeniu pentru a-i dovedi celuilalt ca ai dreptate – sau ca are el, dar probabil ca nu aveai sa recunosti. Acum, internetul ne rezolva cam fiecare intrebare pe care o avem. Si ne ofera cam ce film sau serial ne dorim sa descarcam – adesea, ilegal.

Noi, romanii, avem noroc si de o descarcare cu o viteza foare mare a datelor. In momentul de fata ne clasam pe locul sase mondial, dupa Hong Kong, Singapore, Japonia, Coreea de Sud si Israel, insa inaintea altor tari foarte dezvoltate, precum Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Olandei, Belgiei sau Canadei.

Asta se datoreaza, in parte, retelelor de cartier care au aparut la un moment dat in tara. Fiecare ocupa o anumita zona dintr-un oras si deservea o parte a populatiei acelui oras, lucru care facea ca viteza si calitatea oferita sa fie de o calitate mare. In momentul in care companiile mari au dorit sa preia controlul, acestea au trebuit sa ofere servicii si mai convenabile decat cele deja disponibile. Astfel, ne-am trezit, fara sa vrem, in topul tarilor cu cel mai bun internet din lume.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *