Copii sunt foarte importanti pentru fiecare dintre noi si din acest motiv trebuie sa facem astfel incat sa le oferim cea mai buna educatie. Stim cum totii ca atunci cand vrem sa ne invatam copilul sa aiba un comportament si o educatie exemplara.  Pentru acest lucru trebuie sa stim sa aplicam pedepse pentru a face disciplina.

Se pare ca pedeapsa este cea mai buna modalitate prin care putem sa educam copilul.  In mintea multor oameni disciplina este sinonima cu pedeapsa si de aceea termenul “disciplina non-punitiva” nu este deloc confortabil pentru ei. Pentru acesti oameni a nu pedepsi copilul inseamna a nu-l disciplina. Iar fara disciplina, copiii au tendinta sa devina rasfatati, nerespectuosi, necontrolabili.

In realitate, pedeapsa n-are nicio legatura cu disciplina. Pornind si numai de la originile cuvantului “disciplina”, acesta inseamna “instruire”, “invatare”.  Asadar, a disciplina un copil inseamna a-l instrui, a-l ajuta sa invete. Iar intrebarile majore pe care ar trebui sa si le puna orice parinte inainte de a lua orice masura in ceea ce priveste educatia copilului sau sunt “Ce trebuie sa-l invat pe copilul meu?” si “Cum il pot ajuta sa invete?”.

Prin pedeapsa ii facem pe copii sa “plateasca” pentru erorile facute sau pentru a experimenta consecintele faptelor lor, astfel incat ei sa fie responsabili de actiunile lor si sa nu mai repete anumite comportamente. Insa, pedepsele genereaza emotii negative, atat pentru parinti, cat si pentru copii si pot avea efecte distructive asupra relatiei parinte-copil. Copiii pedepsiti des au tendinta de a se simti vinovati, furiosi sau se resemneaza. O astfel de stare nu este deloc un mediu propice pentru invatare, indiferent de lectia pe care dorim ca un copil s-o invete.

Desi prin pedeapsa se pare ca rezultatele sunt imediate in ceea ce priveste comportamentul necorespunzator al unui copil (cel putin aceasta este credinta multor culturi), pedeapsa nu este acelasi lucru cu disciplina.

Asadar, educatia copilului poate fi unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le facem. Din acest motiv, trebuie sa stim sa aplicam pedepsele la momentele potrivite.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *