Ziua de 2 Aprilie a fost ziua internationala a copiilor cu autism, motiv pentru care merita sa ne implicam mai mult in viata acestora si sa efectuam actiuni caritabile menite sa ii ajute pe acestia si sa progreseze in lumea reala.
Stim cu totii ca lucrul cu acei copii care sufera de autism este unul indelungat si constituie un proces prin care acestia sunt obisnuiti cu noi persoane, noi lucruri, pe care le constientizeaza doar prin intermediul exercitiilor si al comunicarii cu medici specialisti.
Americanii au experimentat deja roboterapia, prin care copiii cu autism sunt invatati sa comunice cu un robotel, sunt invatati sa cante, sa multumeasca sau sa danseze. Mai nou, si in Romania a ajuns aceasta terapie, astfel incat, la Cluj, la un centru cu dezabilitati, a aparut un robotel pe nume Nao care ii fascineaza pe cei mici care sufera de autism.
Specialistii de la centru au afirmat ca cei mici sunt fascinati de robotel, acordand o mai mare atentie informatiilor primite de la acesta, decat de la personalul specializat, astfel incat acestia sunt mult mai linistiti in compania acestuia, cu toate ca robotelul deocamdata primeste comenzi de la un calculator. De asemenea, odata cu micul pacient, micul Nao invata si el ce trebuie sa faca, iar cu timpul acesta din urma va reusi sa interactioneze cu micul sau prieten prin intermediul memoriei inregistrate in sistemul sau de control, astfel incat un asemenea robotel va putea fi luat la copil acasa.